Monumente din granit

monumente marmura

Inca din cele mai vechi timpuri granitul a fost principalul material pentru ridicarea celor mai impunatoare cladiri si monumente. Desi extragerea acestuia era un proces extrem de dificil si costisitor, acest fapt nu a fost vazut ca un impediment in ridicarea mauseleumurilor sau a piramidelor.

In prezent putem vizita numeroase monumente din granit, care datorita structurii sale moleculare este foarte rezistent la lovituri si la factori externi.

Mai jos va vom prezenta cele mai importante monumente realizate partial sau in totalitate  din granit.

Washington Monument

monument granitEste unul dintre cele mai importante si inalte monumente din Statele Unite ale Americii. Acesta a fost finalizat in anul 1888 si a fost dedicat primului presedinte al SUA, George Washington. Construirea acestuia a dura aproximativ 100 de ani si a fost finalizata in timpul mandatului celui de-al 21-lea presedinte.

Fata de proiectul initial, design-ul monumentului a suferi modificari de-a lungul anilor. Monumentul este realizat din marmura si granit ceea ce a facut ca monumentul sa reziste si cutremurelor si agentilor externi, desi are o inaltime de peste 170 de metri.

Muntele Rushmore

Muntele este format din granit ceea ce l-a recomandat pentru realizarea unuia dintre cele mai cunoscute monumente din lume. In muntele de granit au fost sculptate fetele a patru presedinti americani care au marcat istoria Americii.

Sculptarea presedintilor a inceput in anul 1934 si a durat pana in 1939. Cei patru presedinti omagiati sunt: George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln si Theodore Roosevelt.

Muntele este vizitat de milioane de turisti in fiecare an.

Statuia lui Buddha

Statuia are o inaltime de 12 metri, a fost construita in Sri Lanka si il infatiseaza pe Buddha. Statuia a fost sculptata in secolul 5 si este realizata din granit.

In prezent monumentul este vizitat de numerosi pelerini,  si este cel mai popular monument din Sri Lanka.

Monumetul Ludlow

Este unul dintre cele mai memorabile monumente realizate din granit si a fost ridicat in onoarea victimelor ucise in Ludlow, Colorado. Monumentul a fost ridicat in 1918.

Monumentul infatiseaza un barbat care sta langa o femeie ce tine in brate un copil. Monumentul a fost ridicat de mineri americani.

Granitul este foarte folosit in realizarea de monumente datorita logevitatii sale fata de alte materiale. Granitul mai este folosit si la realizarea de pardoseli, blaturi sau glafuri de granit.